Svenska Bibelsällskapet

Kanaan / kanaaneer - Bibel 2000

Kanaan, kanaaneer Namnet Kanaan är känt bl.a. från egyptiska texter, där det används om olika områden vid den östra medelhavskusten. När denna översättnings noter talar om kanaaneernas religion och kultur inbegrips hela kustregionen. Skriftfynden från Ugarit, som låg på det nuvarande Syriens område, är en huvudkälla för kunskapen om kanaaneisk religion.

I flertalet bibliska texter är Kanaan namnet på det land som Herren hade lovat israeliterna och som de började erövra under Josuas ledarskap. Olika texter visar skilda uppfattningar om landets utbredning. Som dess kärnområde framstår området väster om Jordan och Döda havet (Dom 1:19). Ibland ges landet mer storslagna och idealiserade proportioner. De gränser som anges i 4 Mos 34:3-12 (jfr Hes 47:15-20) innesluter t.ex. delar av nutidens Libanon, Jordanien och Syrien.

”Kanaaneerna” är i bibliskt språkbruk ibland en samlingsbeteckning för befolkningen i det land som israeliterna erövrade (t.ex. 1 Mos 12:6). Men ofta förekommer namnet i uppräkningar av flera besegrade folk (▶Folknamn). Kanaaneerna framstår då som en mindre befolkningsgrupp. Ibland lokaliseras de till bestämda delar av landet, t.ex. medelhavskusten (Jos 5:1; Sef 2:5), Jordandalen (4 Mos 13:30; 5 Mos 11:30), Jisreelslätten (Jos 17:16) eller Negev (4 Mos 21:1; 33:40).

I ”släkttavlan för Noas söner”, den schematiska översikten av dåtidens folk i 1 Mos 10, framträder vetskapen att landet hade lytt under Egypten och att det ingick i en vidsträckt kulturell region. Dess invånare representeras (1 Mos 10:6) av Hams son Kanaan, som sägs vara bror till bl.a. Misrajim, dvs. egypterna, och far till bl.a. folket i ▶Sidon (1:15, 19; jfr Jes 23:11, där fenikiska städer kallas ”Kanaans fästen”). Att kanaaneerna blev underkuvade förklaras i 1 Mos 9:20-27 med en förbannelse som urfadern Kanaan dragit över sig.

Bibeltexterna betonar motsättningen mellan israeliterna och kanaaneerna; där talas om konflikter, avståndstagande och bekämpande. Samtidigt framgår det på många sätt att de båda folken tillhörde samma kulturkrets och att israeliterna påverkades starkt av kanaaneerna, även på det religiösa området. Spår av sådan påverkan finns bl.a. i den religiösa poesin. ▶Baal. ▶Gudsnamn.

Svenska Bibelsällskapet

Besök och post:
Bangårdsgatan 4 A, 753 20 Uppsala

018 – 18 63 30
info@bibeln.se

Svenska Bibelsällskapetv.4.30.3
Följ oss i sociala medier