Svenska Bibelsällskapet

apokalyptik / apokalyptisk - Bibel 2000

apokalyptik, apokalyptisk En grupp huvudsakligen utombibliska skrifter från århundradena kring vår tideräknings början kallas apokalyptiska, dvs. uppenbarelseböcker. Med apokalyptik menas det tänkesätt de representerar. Dessa skrifter liknar bibelns profetböcker genom att i Guds namn förmedla varning och tröst till sin samtid. De skiljer sig från dem genom att förmedla sitt budskap på ett indirekt och omskrivande sätt. Skrifterna skildrar märkvärdiga syner som sägs ha uppenbarats för forntida gestalter (t.ex. Henok, Abraham, Esra) och sedan uttytts av änglar. Synerna gäller den osynliga världen men även historiens mening och mål. De förutsäger att Gud skall ingripa för att hjälpa sina fromma, hålla dom över de onda och ge de goda evigt liv. Synerna kan också innehålla återblickar på den av författaren kända historien, utformade som förutsägelser. Hela förloppet skildras som en serie av perioder eller tidsåldrar (▶Värld), vilka avlöser varandra enligt en av Gud uppgjord plan. Intrycket som förmedlas blir att alla rådande svårigheter är för länge sedan förutbestämda och att Gud kommer att ge dem ett lyckligt slut. Den som litar på honom blir bevarad i de svåraste lidanden. Därmed uttrycks en världsåskådning som har beröringspunkter med ▶vishetsskrifterna.

De apokalyptiska böckernas säregna utformning beror bl.a. på tron att de egentliga profeternas tid var förgången. Den som ville tala Guds ord till sin samtid undvek att framträda i eget namn och gjorde sig i stället till gamla auktoriteters språkrör. Förstadier till apokalyptikens tanke- och uttrycksformer finns i flera profetböcker (t.ex. Jes 24:1-27:13; Joel; Sak 9:1-14:21). En fullt utvecklad apokalyptik präglar Daniels bok, som utan tvivel representerar samma typ som de inledningsvis nämnda utombibliska skrifterna. Traditioner om en man från 500-talet används där som inklädnad för den egentlige, för oss okände författarens budskap. Detta är riktat till de fromma som led under den svåra religionskrisen på 160-talet f.Kr., den tid då boken utformades.

I NT återkommer ofta tankemotiv och uttryckssätt från apokalyptiken. Ett uttryckligt citat finns i Jud 1:14-15. En därmed besläktad sammanhängande skildring av den sista tiden ges i Mark 13 med par. (»den lilla apokalypsen«), som också tydligt anknyter till Daniels bok. Uppenbarelseboken visar, trots väsentliga skillnader, stora likheter med de förkristna apokalyptiska skrifterna. Den tillkom enligt traditionen på 90-talet e.Kr. men kan innehålla äldre material.

Svenska Bibelsällskapet

Besök och post:
Bangårdsgatan 4 A, 753 20 Uppsala

018 – 18 63 30
info@bibeln.se

Svenska Bibelsällskapetv.4.30.3
Följ oss i sociala medier