Webbplatsen Bibeln och skolan innehåller tips på hur lärare kan använda bibeln i klassrummet. Här finns förslag på hur det går att läsa bibeln ur olika perspektiv, information och bakgrunder, metodiska råd och vägledning om var i bibeln du kan söka. Här hittar du också exempelstudier, listor på litteratur och kurser, en artikelsamling samt länkar till nyttiga sidor. En del är lättsamt, annat är mer krävande.
 
Svenska Bibelsällskapet
 
NYA BÖCKER
 
The Book
 

The Book
Bible Illuminated
Nya testamentet

"Bibeln ska finnas där folk finns" säger kommunikatören Dag Söderberg, upphovsman till The Book.

The Book NT är hela Nya testamentet som ett bläddermagasin på 268 sidor och med över 200 bilder. Berättelsen om Jesus löper parallellt med djärva fotoreportage, modebilder och dokumentära bilder. Versnumreringen är borttagen. Beställningsnummer 1275.

Passar främst högstadiet och gymnasiet.

Pris: 75 kr
eller 130 kr för både
The Book NT och GT
Till Bibelbutiken

 

 
Bibelsajten är ett samarbete mellan Salt - barn och unga i EFS, Svenska Kyrkans Unga, Sveriges Unga Katoliker och Svenska Bibelsällskapet
 
  DAGENS BIBELTEXT FÖR LÄRARE  2019-06-26    
 

 
   

Vad heter du egentligen?
Många elever har bibliska namn
  Bild: Svenska kyrkan/Ikon
Vad betyder Hanna? Vilket namn betyder "han skrattar"? Hur vanligt är Theo? Många elever har bibliska namn, ofta utan att veta om det. Här kan du läsa mer om de bibliska namnen och vad de betyder.
 
Läs mer »
Förbjuden frukt smakar alltid bäst
Många uttryck och bevingade ord är hämtade från bibeln, bland annat i Ordspråksboken, bibelns främsta bok med levnadsvisdom. Med sina träffsäkra liknelser och konkreta råd att möta vardagen är Ordspråksboken en uppskattad bibelläsning hos elever. Läs mer » 
Var Jesus muslim?
En bibel med arabisk layout
 
Dagens skola ska betona religiös och kulturell samexistens. Gamla testamentet är en gemensam grund för de tre skriftreligionerna judendom, kristendom och islam. Även Jesus finns ju omnämnd i koranen.

Gå in på Abrahams barns hemsida. Det är en religiöst och politiskt obunden organisation som arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier. Målsättningen är att sprida och fördjupa kunskap om religiösa traditioner i Sverige.
 
Läs mer »
 
Abrahams barn»Temastudier
I ämnesöverskridande temastudier kan man arbeta klass- eller skolvis under kortare perioder. Man kan också låta ett tematiskt studium löpa över en hel termin. I varje tema som presenteras på Bibeln och Skolan finns en länk med en lista på bibelställen som på något sätt tar upp ämnet. Det finns också exempel på frågor att arbeta med och resultat att uppnå.

Läs mer


 

 
Tema: Skapelsen
Finns det likheter mellan bibelns skapelseberättelse och Darwins evolutionsteori?
 
Skapelsen är ett fascinerande tema. Man kan arbeta med skapelsen ur en filosofisk-religiös vinkel, men det går också att göra det mindre abstrakt. Läs mer »


 
Fler exempel på teman:

Bibeln:
Gör en ordentlig djupdykning i Böckernas bok.
Läs mer »
 
Människan:
Vad skiljer människan från djuren? Vad betyder ordet "människa"? Läs mer »

ÄMNEN
 
Här får du tips och idéer hur du kan arbeta med bibeln i olika ämnen.

En orakad poet med blicken i skyn (Fröding)
SVENSKA/LITTERATUR
Flera författare har hämtat inspiration ur bibeln: Tolkien, Strindberg, Gardell, Karlfeldt... för att nämna några i mängden.
Läs mer »
 

Tro och vetenskap
NATURVETENSKAP
Behöver vi välja mellan tro och vetenskap, mellan skapelse och utveckling, mellan Gud och Darwin?
Läs mer »
 

Musik
MUSIK
Musik är något som tilltalar de flesta människor, inte minst barn och ungdomar
Läs mer »
 

HISTORIA
Jesus Kristus – världens mest kände flykting. Palestina var ett ockuperat land när Jesus föddes. Hur var den politiska situationen runt Medelhavet på Jesu tid?
Läs mer »
 

FLER ÄMNEN:

RELIGION

FILOSOFI/PSYKOLOGI

SAMHÄLLSKUNSKAP

SPRÅK

BILD

 
Kontakt